Inkas
Kulinaria
SAŁATKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW I SERA KOZIEGO

12166073_10153296884271581_2059284048_n 12767423_10153296884316581_2026037420_n 12746371_10153296884191581_227329169_n

Gotowane buraki i kozi ser to cudowne połączenie. O ile uwielbiam szpinak w każdej postaci, o tyle ta sałata najlepiej smakuje podana z rucolą. Jest w dodatku bardzo bogata w żelazo. Idealna na kolację! Szczególnie w taką pogodę, która nas nie rozpieszcza.

Składniki:

  • 1 burak
  • kawałek sera koziego
  • łyżka miodu
  • garść rucoli
  • sos balsamiczny
  • pestki granatu

Przygotowanie:

  • Buraka obierz i ugotuj. Jak wystygnie pokrój w talarki lub kostkę, wrzuć do rondelka na rozgrzane masło, dodaj miód. Poduś około 5 minut.
  • Tak przyrządzonego buraka ułóż w żaroodpornym naczyniu i połóż na nim plasterki sera koziego, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Gdy ser lekko stopnieje przełóż całość na rucolę, dodaj sosu balsamicznego i pestki granatu.

Smacznego!

komentarze
  • Natalia
    lut 24, 2016 (07:22)

    Muszę przyznać że nigdy nie jadłam sałatki z buraczkami. Z ainspirowalas mnie, napewno ją przygotuję w najbliższym czasie

  • Iwona
    lut 24, 2016 (08:50)

    Interesujący przepis. Buraki są mega zdrowe i smaczne! Zastanawiam się czy jak mam nietolerancje na mleko krowie i jego przetwory, to mogę zaryzykować z serem kozim. Chyba czasem mogę sobie pozwolić :).

    • zajackicawkuchni
      lut 24, 2016 (17:54)

      Mleko krowie to jedno, a kozie to drugie. Dwa plasterki serka koziego nie powinny zaszkodzić :)

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona