Uwielbiam szpinak. Chociaż najchętniej używam tego świeżego, młodego, prosto z bazaru, czasem wykorzystuję też ten, który mam pod ręką, czyli mrożony. Szpinak w połączeniu z łososiem, wędzonym lub pieczonym, to dla mnie duet doskonały.
Składniki:
- dwie garści świeżego lub mrożonego szpinaku
- opakowanie serka mascarpone
- łyżeczka sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku lub kostkę czosnku (jest łagodniejsza dla dzieci)
- 2 łyżki parmezanu (dla chętnych)
- 200g wędzonego łososia
- 200g makaronu tagliatelle lub penne
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmaż szpinak aż zmięknie, dodaj czosnek i duś. Dodaj serek mascarpone i gorgonzola. Mieszaj na wolnym ogniu, aż powstanie piękna, jednolita masa. Jeśłi jest zbyt gęsta dodaj odrobinę śmietany. Dopraw.
- Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Połącz sos z makaronem. Pokrój łososia na drobne kawałki i dodaj według uznania do każdej z porcji. Chętni mogą posypać całość parmezanem i/lub świeżo pokrojonym koprem.
Smacznego!
Wygląda zachęcajaco
Szybkie bezmięsne danie, zdrowe i pożywne. Na pewno spróbuję w swojej kuchni