Kulinaria
Piernikowe uskrzydlanie

Razem ze swoimi znajomymi przyłączyłam się do świątecznej akcji pomocy dzieciom USKRZYDLAMY 2015, organizowanej przez Stowarzyszenie Dom Aniołów Stróżów w Katowicach. Celem akcji  jest zbiórka pieniędzy na rzecz Świetlic i Klubów Terapeutycznych w Katowicach – Załężu i w Chorzowie – Batory, w których codziennie pomoc i wsparcie uzyskuje ponad 90 dzieci. Kolejnych 400  objętych jest pomocą pedagogów ulicznych. To miejsce jest dla wielu dzieciaków odskocznią od poważnych problemów w domu i szansą na odmianę ich losu.

To tam mogą w spokoju obrobić lekcje, wziąć udział w zajęciach edukacyjnych i korepetycjach, uzyskać pomoc psychologa lub pedagoga. Młodzież przygotowuje się do dorosłości – do podjęcia pracy, samodzielnego zamieszkania i zdrowego funkcjonowania w świecie.

Dom Aniołów Stróżów to szczególne miejsce, które wymaga środków na utrzymanie: opłatę bieżących rachunków, wyposażenia, materiałów do prowadzonych zajęć. Stąd pomysł organizacji, aby w tym szczególnym, grudniowym czasie, zachęcić do pomocy tym, którzy tego wsparcia potrzebują.

W ponad 100 miejscach: kawiarniach, restauracjach, galeriach, firmach, salonach urody, salonach fryzjerskich, księgarniach, salonach samochodowych i kwiaciarniach oraz w wielu innych miejscach będzie można nabyć Anielskie pierniczki i wrzucić wolny datek do puszki, z których dochód pomoże dzieciom z biednych i trudnych rodzin. Razem ze swoimi Przyjaciółmi i znajomymi Aktorami upiekliśmy i przyozdobiliśmy całą masę pierników, które niebawem nabyć będzie można na internetowej aukcji.

A poniżej mój przepis na pierniki, które razem z moimi synami pieczemy dla Świętego Mikołaja:

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao  dla tych, którzy lubią ciemniejszą wersję pierników
  • łyżka mąki do posypania stolnicy
  • lukier, bakalie, słodkości do ozdoby (polecam kolorowe, lukrowe pisaki)

Przygotowanie:

  • Miód i masło stop w garnku, przestudź. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wyrób. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodź je.  Dzięki temu będzie się pięknie wałkowało.
  • Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zrobisz w nich dziurki będzie można zawiesić je na choince.
  • Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pilnuj, żeby ich nie przetrzymać, gdyż będą później kruche i gorzkie.
  • Lukruj i dekoruj po wystudzeniu.

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

    • Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde. By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci, najlepiej z owoców (przesiąkną dodatkowo pysznym aromatem). Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności lub włącz w kuchni nawilżacz powietrza. Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek lub gruszek. Owoce wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć.

komentarze
  • Ola
    gru 10, 2015 (19:06)

    Pycha, super przepis. Najlepsze jakie jadłam.

  • Gosia
    gru 11, 2015 (10:55)

    Przepis wykorzystałam jak tylko pojawił się w gazecie Naj jako Twoja inspiracja. Wyszły rewelacyjnie!

  • marysia
    gru 26, 2015 (22:45)

    super napewno zrobię

  • Pati
    gru 27, 2015 (01:07)

    Widzę malutkich pomocników :), chętnie wykorzystam ten przepis. Świetna zabawa z maluchami. Pozdrawiam Anetkę i jej synków. Powodzenia w prowadzeniu tego bloga:)

Zamieść komentarz

Imię*
E-mail*
Strona